En takläggare lägger mörka takpannor ovanpå takläkten.

Vad kostar det att byta tak?

Funderar du på om det är dags att byta taket på huset? I den här artikeln berättar vi vad som är bra att tänka på inför ett takbyte och vilka kostnader du behöver räkna med.

Bild på artikelförfattaren Sara Nordström.

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Senast uppdaterad: 02.08.2024
Artikelns innehåll
  1. Kontrollera vad som behöver bytas
  2. Är det värt att byta tak själv?
  3. Vad kostar det att byta tak genom en takfirma?
  4. Solceller eller ny isolering i samband med takbytet
  5. Tips när du jämför offerter på takbyte

1. Kontrollera vad som behöver bytas

Har du koll på vad ditt tak behöver? Det kan vara svårt att veta exakt när det är dags att byta tak. Man märker ofta inget förrän det börjar droppa.

Takbyte behövs antingen när takbeklädnaden eller någon del av underlaget är i slutet av sin livslängd. Ett fackmannamässigt tätskikt håller i ungefär 30 år. När det gäller takbeklädnaden är det stor skillnad på hållbarheten mellan olika material, men även kvaliteten hos olika tillverkare påverkar.

Ungefär såhär länge håller takbeklädnad:

  • Ytpapp 25–30 år
  • Shingel 25–30 år
  • Betongpannor 30–50 år
  • Takplåt i stål eller aluminium 40–60 år
  • Takplåt i zink eller koppar 50–100 år
  • Äkta tegelpannor 50–100 år
  • Skiffer ofta över 100 år

Ett sätt att kontrollera hur taket mår är genom att gå upp på vinden och använda näsa och ögon. Om det finns någon lukt som tyder på fukt eller om du kan se vattenskador betyder det mest troligtvis att tätskiktet på underlagstaket har gjort sitt. Men det bästa är att byta tak innan varken tätskikt eller yttertak har fått skador, eftersom fuktskador gör att kostnaden ökar.

Det finns också andra synliga tecken på att taket behöver bytas eller repareras. När det gäller takpannor kan man byta ut takpannor som spruckit och då kan det räcka med att byta ut några enstaka. Undersök om några takpannor sitter löst.

I vissa fall går det att se att taket inte följer en rät linje. Om taknocken verkar böja sig finns det ett problem med takläkten som ska hålla uppe takets struktur. Det kan bero på fuktproblem eller hög belastning efter vintrar med tung snö.

Ett villaområde med plåttak och tegeltak.
Det är sällan man ägnar en tanke åt husets tak, men ha gärna som vana att undersöka det varje år. Kanske i samband med vårstädningen?

2. Är det värt att byta tak själv?

Eftersom det kostar en hel del att byta tak är det lockande att slippa arbetskostnaden. Det fungerar för dig som är säker på hur du ska genomföra hela arbetet och har personer i din närhet som är villiga att hjälpa till. Men eftersom ett litet misstag i takläggningen kan ge tråkiga och dyra konsekvenser tjänar de flesta på att betala för en yrkeskunnig.

Förutom materialkostnader behöver du räkna med kostnader för att hyra en byggställning, säkerhetsutrustning och verktyg som du inte redan har hemma. Att göra arbetet själv kräver även att du kan bedöma vilka åtgärder som takets skick kräver, vilket material som är lämpligt och vilka mängder av materialet som du kommer att behöva. När du anlitar takläggare behöver du inte ta de besluten själv.

Tänk också på att arbetsuppgifter som du är van vid känns annorlunda när du arbetar i brant lutning och på hög höjd.

3. Vad kostar det att byta tak genom en takfirma?

Kostnaden för att byta tak med hjälp av takläggare är ofta i spannet 125 000–225 000 kr för både material och arbete, med stor skillnad mellan material. Sett till pris per kvadratmeter pratar man om 1000 kr/kvm upp till 3200 kr/kvm. Det blir billigare per kvadratmeter ju större taket är, eftersom materialet ofta kan köpas in med mängdrabatt medan vissa fasta kostnader är samma oavsett takyta.

Kostnaden beror också på takets design – ett enkelt sadeltak går snabbare att byta jämfört med ett tak med en mer komplicerad design.

Arbetskostnaden kan stå för upp till hälften av den totala kostnaden, men det varierar beroende på val av material och hur lång tid det tar att sätta upp den typen av material. Däremot finns rotavdraget som drar av 30 procent av arbetskostnaderna, upp till 50 000 kronor per person. Om ni är två personer som äger huset kan ni båda faktureras för takbytet och på så sätt få dubbelt rotavdrag. För året 2024 höjs rotavdraget tillfälligt till 75 000 kronor per person.

Allt material till takbytet kommer i olika prisklasser och ger i regel olika lång hållbarhet. Ett billigare material ökar risken för att du behöver göra om processen innan du hinner flytta. Förutom en längre livslängd kan ett lite dyrare material också ge ett mer estetiskt slutresultat, beroende på materialets ytbehandling och färg.

Exempel: kostnad för att byta ett tak på 150 kvm

  • Skiffertak: ca 250 000 kronor efter rotavdrag
  • Tegeltak: ca 190 000 kronor efter rotavdrag
  • Betongtak: ca 150 000 kronor efter rotavdrag
  • Plåttak: ca 150 000 kronor efter rotavdrag
  • Papptak: ca 100 000 kronor efter rotavdrag

Om du vill få exakta prisuppgifter för ditt hus, fyll i vårt formulär för att få offerter från flera lokala takläggare.

En nyrenoverad villa med vackert nytt tak efter takbyte.
Ett nytt och fräscht tak är inte dumt om du planerar att sälja huset inom ett par år.

4. Solceller eller ny isolering i samband med takbytet

Ett hett tips för dig som också funderar på att installera solceller är att göra det i samband med takbytet. När du slår ihop de två projekten kan du få en lägre total kostnad för arbetet jämfört med två separata projekt.

Något annat att tänka på är takets isolering – takfirmor kan passa på att isolera taket utifrån när de byter taket. Modern isolering gör huset energieffektivt och kommer göra det billigare att värma upp huset.

5. Tips när du jämför offerter på takbyte

Det bästa sättet för att se till att du inte betalar för mycket för takbytet är att ta in offerter från flera takfirmor. När entreprenörerna dessutom känner till att de konkurrerar om dig som kund har du större chans att få ett förmånligt pris på arbetet.

När du jämför offerterna är det bra att undersöka följande:

  • Vilka delar av arbetet är inkluderat i priset? Ingår till exempel bortforsling av materialet från det gamla taket?
  • Vilket material föreslår takfirman och vilken materialkostnad anges?
  • Om underlagstaket ska renoveras, vilket slags underlagstak erbjuder firman?
  • Hur många arbetstimmar räknar de att arbetet ska ta?
  • Vilka försäkringar ingår som skydd för dig?
  • Är priset efter rotavdrag?
  • Ingår moms? (Moms ska ingå i priset.)
  • Vilken garantitid erbjuder firman? Många erbjuder tio års garanti på både arbete och material.

Här på Hantverkare.nu kan du använda vårt formulär för att få offerter från takfirmor som är verksamma i ditt lokala område. Det är kostnadsfritt och du förbinder dig inte till någonting.

Om du hittar en takfirma som verkar kunna ge dig ett bra erbjudande, ta referenser och prata gärna med tidigare kunder för att få en bättre bild av hur firman är. När du sedan bestämmer dig är det viktigt att skaffa ett skriftligt avtal – du kan till exempel använda Konsumentverkets färdiga avtalsmall som är gjord för hantverkstjänster. Kom ihåg att aldrig betala i förskott och att spara alla kvitton till framtiden.

Lycka till med ditt nya tak!

Få offerter på takbyte