En man och en kvinna planerar ett nytt kök.

Anlita hantverkare – 10 smarta tips

Att hitta rätt hantverkare är inte alltid så lätt. Här tipsar vi därför om hur du kan gå tillväga för att få jobbet gjort på ett prisvärt och bra sätt.

1. Jämför alltid flera hantverkare

Det är vanligt att man går på rekommendation från andra när man ska få tag på hantverkare. Det är förstås en bra metod, men se ändå till att alltid ta in offerter från fler hantverkare. På så sätt säkerställer du att priset är rimligt.

Om fler "hantverkarögon" tittar på ditt projekt kan du också få nya idéer och insikter kring hur det kan lösas. Hantverkarna är vana vid att en kund jämför dem med andra, så det är inget konstigt att välja en hantverkare och tacka nej till de andra.

Om du fyller i formuläret blir du kontaktad av upp till tre hantverkare. Du kan då använda nedanstående tips för att göra det bästa valet.

2. Skriv ned så mycket som möjligt

För att kunna få ett rättvisande pris från hantverkaren och slippa problem för både dig och denne under arbetets gång är det viktigt att du vet vad du vill. Specificera allt som ska göras och visa gärna bilder som du inspireras av. Vilken färg vill du ha på dörrkarmen? Vilken typ av lampknappar? Hur högt upp ska kaklet gå?

I samarbete med hantverkaren kan ni under arbetets gång komma fram till nya lösningar, men om du inte meddelar din vision kan slutresultatet bli en besvikelse.

3. Var öppen för hantverkarens erfarenhet

Diskutera projektet med hantverkaren och ta tillvara dennes förslag och bedömningar. Det brukar finnas olika lösningar för att nå fram till ungefär samma slutresultat. Om du står i valet mellan olika material och metoder kan du fråga hur hantverkaren själv skulle ha gjort.

4. Jämför offerter

Se till att du får en skriftlig offert via till exempel e-post. Då minskar risken för missförstånd. När du ska jämföra offerter är det viktigt att jämförelsen blir rättvisande. Se till att du är säker på följande:

  • Visar offerten pris för hela jobbet eller kommer något att tillkomma?
  • Om något oförutsett inträffar, hur ska sådana kostnader hanteras?
  • Ingår moms (ska ingå enligt lag)?
  • Är det stora skillnader i materialkostnader mellan olika offerter? Innebär det skillnader i kvalitet?
  • Är eventuellt rotavdrag tydligt redovisat?

5. Ta referenser

Förutom prisuppgifter är det bra att kontrollera att hantverkaren har erfarenhet av den typ av jobb du efterfrågar. Finns bilder på tidigare jobb? Kan du få några referenser? I så fall kan du ringa och höra med tidigare kunder kring vad som fungerade bra och mindre bra.

6. Välja hantverkare

Förutom offerter och referenser kan även andra faktorer spela in. Har hantverkaren erfarenhet av att jobba i närområdet? Det brukar kunna ligga i en hantverkares intresse att stärka sitt rykte i grannskapet. Hur fungerar er personkemi? Om man känner förtroende och om kommunikationen fungerar är det bra inför ett eventuellt fortsatt samarbete.

7. Skriv avtal

Mindre jobb som går snabbt att lösa behöver kanske inte baseras på ett skriftligt avtal, men om det handlar om mer komplexa uppdrag är ett skriftligt avtal alltid att föredra. Muntliga avtal är också giltiga, men då kan det sluta med att hantverkarens ord står mot ditt.

Se därför gärna till att få saker på pränt i till exempel en mejlväxling, eller ännu bättre: använd Konsumentverkets färdiga avtalsmall för hantverkstjänster. Även om många hantverkare är ovana vid att skriva avtal kan både du och hantverkaren tjäna på att ett sådant finns.

8. Förbered arbetet

Kom överens om tydliga tidpunkter för när arbetet ska påbörjas och avslutas. Sätt gärna upp en tidsplan i det skriftliga avtalet och var tydlig med att både du och hantverkaren förutsätts hålla denna. Gör så mycket du kan för att underlätta hantverkarens tillträde och möjligheter att arbeta effektivt på plats.

9. Om något går fel

Om du av någon anledning inte är nöjd med arbetet ska du i ett första steg ta upp saken med hantverkaren. Om du kan visa att något till exempel är felaktigt utfört ska hantverkaren avhjälpa felet utan extra kostnader för dig.

Om ni inte kommer överens finns det många lagar och regler som du som konsument kan luta dig emot och ta saken vidare. Läs mer på Hallå konsument.

Eftersom det är mycket som kan hända är det viktigt att aldrig betala i förskott. Betala gärna i etapper, men då ska dessa vara helt slutförda.

10. Spara kvitton

Spara på allt som visar vilka utgifter du har haft för exempevis en renovering. Dels för att enklare kunna lösa eventuella tvister med hantverkaren, men främst för att kunna visa hur mycket pengar du har lagt ner på förbättringar i din bostad. Detta är av stor vikt om du till exempel vill göra skatteavdrag i samband med försäljning av fastigheten.

Om du vill gå vidare direkt och ta in upp till tre offerter från hantverkare nära dig är det bara att fylla i formuläret. Det är gratis och utan bindingar.

Lycka till med ditt projekt!